Smaragd

jeho hluboká zeleň promlouvá přímo k našemu srdci, kde probouzí naši nadsmyslovou lásku. Pročišťuje naše pocity ke všemu živému, prohlubuje náš soucit se vším utrpením kolem a nechá nás vnitřně rozkvétat. Učí nás naslouchat, porozumět, soucítit a vázat křehká pouta lásky se vším, co potřebuje naši pomoc a pochopení. Svým vyrovnaným vlněním v nás probouzí vnitřní jas a duchovní víru a vede nás cestou pokory k pravdě. 
Také v duševní oblasti je nám smaragd šťastnou hvězdou. Posiluje naši paměť a podporuje intelekt, tiší náš stres, splín a trýznivé stavy deprese. Neutralizuje negativní síly, které brání srdci plně rozvinout své schopnosti. Je-li smaragd v těsné blízkosti jiných kamenů, oslabuje se jeho účinek. Vyjímkou jsou křišťály a brilianty - královské kameny bílého světla, které jej blahodárně posilují.

OČISTA: smaragd na sebe bere každé napětí i negativní vibrace našeho organismu. Proto se můžou vyskytnout jemné trhliny nebo i pukne. Proto je důležité jej pravidelně čistit vlažnou vodou a nepřepínat jeho síly. Nabíjet jen krátce na nepřímém slunci.Émeraude,_phlogopite,_quartz_7100.0055